A palackos víz könnyen romló élelmiszer
Igyunk inkább csapvizet!
2013-08-18 10:20:32
Kiss Miklós
Sajnos nagy melegben a víz is könnyen romlik, ezért kánikulában a csapokból folyó vizet ajánljuk fogyasztásra. Magyarországon a csapvíz a legjobban ellenőrzött, bevizsgált élelmiszer. Az ország területén - egy-két apró települést kivéve -, a csapvíz tiszta, egészséges, melyek 95%-át a földfelszín alól, gyakran több száz méter mélyről termelnek ki. A Bakonyban, az Északi középhegységben, Nyugat-Dunántúlon a csapokból többségében karsztvíz folyik. Ezeknek ásványi anyag tartalma magasabb, mint az üzletekben kapható ásványvíznek nevezett palackozott folyadékok többsége. Fővárosunk ivóvize a Szentendrei-sziget és a Csepel-sziget csápos kútjaiból kerül a csapokba. A budapesti ivóvíz minőségben felveszi a versenyt bármelyik európai várossal, Berlinnel, Londonnal, Rómával, Párizzsal. A hazai vízvizsgáló laboratóriumokban 100 mutatót tekintve folyamatosan ellenőrzik a vezetékeken érkező csapvíz minőségét. A palackos vizekről ugyanez nem minden esetben mondható el, főleg ha már az üzletekben vannak.