Milyen vizet igyunk?
2010-08-18 22:12:14
Kiss Miklós
Nagy melegben minden évben sok emberben felmerül a kérdés: milyen vizet igyunk? A médiában gyakran ellentmondó közlemények, tájékoztatók jelennek meg, melyek többségét reklámcélok, üzleti meggondolások befolyásolnak. Javaslatunk: PALAKOZOTT VIZEK, ÁSVÁNYVIZEK: A palackos vizek többségét bátran fogyaszthatjuk, bár igazi ásványvíz minőség csak nagyon kevés palackos vízre jellemző. Vásárlás előtt minden esetben olvassuk el a feliratot az összetevőkről! Nem javasoljuk a magas fluoridtartalmú (1,5 mg/litert meghaladó), a magas nátriumtartalmú (200 mg/litert meghaladó) és a magas vagy alacsony kémhatású (semleges: a 7 pH értékű) palackozott vizek fogyasztását. Célszerű úgy váltogatni a különböző márkák között, hogy eltérő víznyerőhelyekről ( Alföld, Dunántúl, stb) származzanak, ugyanis lényegesen csak ekkor térnek el egymástól az ásványianyag összetételt illetően. A palackos vizeket - különösen a szénsav nélkülieket - felbontás után hűtőszekrényben tároljuk és 24 órán belül mindenképpen fogyasszuk el, mert elszaporodnak bennük a káros baktériumok! VEZETÉKES VÍZ, CSAPVÍZ: A magyar szabványok csak a víziközművek által szolgáltatott, csapokból folyó vizet nevezik ivóvíznek. Az ivóvizet minősített laboratóriumokban több, mint 100 összetevőt tekintve ellenőrzik kémiai, fizikai, biológiai, bakteriológiai, toxikológiai, radiológiai szempontok szerint. Az összetevők esetében a szigorú előírások alsó és felső határértékeket határoznak meg, melyeknek meg kell felelni az ivóvíznek. Hazánkban a csapból folyó víz 94%-ban földfelszín alatti víznyerőhelyekből származik. Néhány kis település kivételével egészséges, bátran fogyasztható, semmilyen egészségkárosodást nem okoz. Megfelelő hőmérsékletű, élvezhető minőségű csapvizet gyakran csak akkor kapunk, ha egy kicsit kifolyatjuk a vizet. Ez főleg a panelházak konyháiban szükséges, mert a felszálló vezetékekben a víz megmelegszik. Az ivóvízminőség-javító program célja, hogy minden településen még jobb legyen, feleljen meg az európai uniós előírásoknak a csapokból folyó víz. A csapokból folyó víz ásványi-anyag összetételét tekintve az ország nagy részén hasonló a legtöbb üzletekben kapható palackos vízhez. Többek között a Bakonyban, Tatabányán, Miskolcon, Szombathelyen, Zalaegerszegen a palackos vizeknél sokkal jobb összetételű. GYÓGYVIZEK: A gyógyvizek fogyasztását egészséges embereknek nem javasoljuk! Csak orvosi tanácsra, az orvos által meghatározott mennyiségben szabad meginni a különböző gyógyforrásokból folyó, vagy a patikákban kapható palackozott gyógyvizeket. Nem javasoljuk, hogy a gyakran meleg hőmérsékletű ( pld. a Lukács gyógyforrás vize) gyógyvizeket kannákban napokig, hetekig otthon tároljuk, ugyancsak a baktériumok terjedése, a víz megpossadása miatt. ERDEI FORRÁSVIZEK: Nem is olyan régen még természetes volt, hogy az erdőkben forrásvizeknél oltottuk a szomjunkat. Itt is legyünk körültekintőek, a nagy esőzések, a szélsőséges időjárás következtében gyakran elszennyeződnek ezek a víznyerőhelyek. Néhány korty nagy valószínűséggel egészséges felnőtt embernek nem okoz gondot, de kisgyermekeknek nem ajánljuk az erdei forrásvizek fogyasztását. SAJÁT KÚTVÍZ: Saját kútvizet is fogyaszthatunk, de csak akkor, ha megvizsgáltattuk a víz összetételét és a vizsgálati eredmény megfelelő. A helyi vízművek akkreditált laboratóriumaiban - térítés ellenében- minden fontos összetevő tekintetében megvizsgálják a kútvíz minőségét. Fontos tudni, hogy, pld a magas nitrit/nitrát-tartalmú kútvizekből forralással nem távozik a káros anyag. Az ilyen kútvizek fogyasztását nem javasoljuk. /Kiss Miklós/