A szegedi csapokból folyó víz tiszta, egészséges
A Szegedi Vízmű Zrt. megfelel a víziközmű törvény előírásainak
2012-11-23 11:32:52
Kiss Miklós
Jó a szegedi ivóvíz - olvastuk a Délmagyarország napilapban. A szegedi víziközmű szolgáltató mind felkészültségében, mind szaktudásában, továbbá a felhasználói egyenértékszám vonatkozásában is megfelel az év elején hatályba lépett, majd évközben módosított törvény előírásainak - tájékoztatta a sajtó képviselőit Istókovics Zoltán vezérigazgató. A teljes víziközmű vagyon a szegedi önkormányzat tulajdonában van, a társaság ezért hálózatbérleti díjat fizet. A vízdíjak 33%-os fejlesztési és rekonstrukciós forrást tartalmaznak, melyekből nagyarányú felújításokat valósítanak meg. A szegediek ezt a közterületen végzett munkák miatt, gyakran forgalomkorlátozással - de többségében megértően élik meg. Az alföldi víz ásványi anyagokban gazdag ugyan, de több településen az európai uniós határértéknél (10 mikrogramm liteterként) magasabb arzéntartalom miatt, a felhasználók fogyasztók érdekében intézkedéseket léptettek életbe. Szegedet és Algyőt, a Szegedi Vízmű Zrt. ellátási területét ez nem érinti. Szeged ivóvízét a földfelszín alól biztosítják, melyet mélyfúrású kutak segítségével hoznak felszínre. Ez a vízbázis közel 10 ezer éves. A, vízmű évek óta azokat csak azokat a kutakat üzemelteti, melyekből az előírt határértéknél kevesebb arzént tartalmazó víz nyerhető ki - tájékoztatta szerkesztőségünket Balaton Krisztina kommunikációs vezető. 2012 májusától a Szegedi Vízmű Zrt. az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) által elfogadott ivóvíz-biztonsági tervvel is rendelkezik. Az engedélyt a víziközmű szolgáltatók közül az elsők között kapta meg a társaság. A vízmű munkatársai rendszeresen és folyamatosan veszik a vízmintákat - a város 28 fogyasztói helyén, a víztornyokban és a vízmű telepeken, melyeket a laboratórimban elemeznek. A minőségbiztosítási tanúsítvánnyal rendelkező víziközmű szolgáltató akkreditált laboratóriumában szigorú szabályok szerint vizsgálják az ivóvíz, mint elsőszámú élelmiszer összetételét, tulajdonságait fizikai, kémiai, biológiai, bakteriológiai, toxikológiai szempontokból. A bakteriológiai elemzéseket a Szegedi Tudományegyetem Klinikai Mikrobiológiai Diagnosztikai Intézete szakemberei végzik. A szolgáltatótól függetlenül az ÁNTSZ is ellenőrzi a szegedi ivóvizet. A szegedi csapokból folyó víz tiszta, egészséges. /Fotó: Kiss Miklós/